Het kruisboogdrama van Almelo

Het was een normale vrijdag, 17 september 2021, toen Kenzo K. zijn onderbuurvrouw en haar nicht van het leven heeft beroofd. Hij stak een mes in de deur en wist binnen te dringen. Zijn 70-jarige buurvrouw werd aangetroffen met negen steekwonden en haar nicht van 52 met zeventien messteken. Een verpleegkundige die op dat moment aanwezig was in de woning van zijn buurvrouw, wist te ontsnappen door van het balkon af te springen. Hierdoor is zij licht gewond geraakt. De politie werd bij aankomst bedreigd door Kenzo K. met een kruisboog. Een scherpschutter van de Dienst Speciale Interventies (DPI) wist K. te raken, hij belandde in het ziekenhuis en lag drie weken in coma. 

Kenzo K.
De 28-jarige Kenzo K. woont in Almelo en voor de politie is hij geen onbekende. K. kampte al met psychische problemen. Weken voorafgaand aan deze heftige gebeurtenis was het voor K. al een gitzwart beeld. De politie heeft hem een paar dagen voor de dubbele moord aangehouden toen hij halfnaakt rondrende met een boomstam op zijn schouders. Ook had hij onder invloed van LSD gewelddadige filmpjes rondgestuurd en waren er zoekopdrachten op zijn telefoon met termen, zoals ‘massamoorden’ en ‘dood aan iedereen die tegen mij is’ gevonden.

‘‘Ik heb er geen herinnering aan’’, vertelde hij op 10 december 2021 toen hij voor het eerst voor de rechter stond. ‘‘Ik zit net als andere betrokkenen vol met vragen en helaas kan ik u niet helpen bij het beantwoorden van al die vragen.’’

Slachtoffers
De slachtoffers, Zonund Kardanakian en Maral Dermovesian, zijn beide van Armeense afkomst. Dermovesian was bij Kardanakian op bezoek toen Kenzo K. de woning binnenviel. Beide vrouwen waren actief bij AGBU (Armenian General Benevolent Union). Dit is een stichting die zich inzet voor de Armeense bevolking in de wereld. Het is niet bekend waarom K. de woning van Kardanakian binnenkwam. Hier wordt momenteel nog onderzoek naar gedaan. Voor de twee slachtoffers heeft er een stille tocht plaatsgevonden. Langs de kant stond een menigte toeschouwers toe te kijken en te zwijgen, met hun armen over elkaar.

Kenzo K. in de rechtszaal tijdens de zitting op 10 december 2021

Psychose
Kenzo K. scheen al vaker last te hebben gehad van psychoses en waanbeelden. Psychoses zijn waarnemingen en denkbeelden die niet meer als realistisch gezien kunnen worden. De symptomen van een psychose beginnen meestal met gedragsverandering, angst- en slaapstoornissen, prikkelbaarheid en verminderende aandacht en concentratie. Vervolgens kunnen de symptomen leiden tot hallucinaties, waandenkbeelden en verward denken. De duur van een psychose verschilt. Het kan een aantal maanden duren, maar het kan ook een dagdeel duren. Vaak is er dan sprake van verward gedrag of verstoorde gedachtes. Na de lugubere gebeurtenis van 17 september, wordt er nog veel gespeculeerd of het ging om een psychose of ook om drugsgebruik. Maar wat gebeurt er als je terechtkomt in een psychose, in combinatie met drugs?

‘‘Wanneer je in een psychose terecht komt en dan nog drugs gebruikt, dan wordt de situatie alleen maar verergerd’’, vertelt psycholoog Jette Lohuis. Zij krijgt door haar werk veel te maken met cliënten die psychoses hebben of psychoses hebben gehad. Veelal ook gevallen die in combinatie met middelen een delict plegen. ‘‘Maar vaak ontstaat er een psychose door drugsgebruik. Als men drugs neemt of verslaafd is, kun je hier hele heftige waanbeelden door krijgen. Ik had een cliënt waarvan ik dacht: ‘Wat doet hij in de kliniek?’. Normale intelligentie, was een redelijk ‘onschuldig’ delict, maar bij hem kon ik dus ook echt zien dat hij het delict had gepleegd door een psychose door drugs. Ik las aan hem af dat hij dit normaal nooit zou doen, en dat hij naast groepsdruk en een extreem heftige en verdrietige jeugd puur heeft gehandeld vanuit een psychose door drugs. Dit laat zien hoe ernstig de gevolgen van drugs kunnen zijn. Ik merk het ook aan cliënten als zij nog in de ontwenningsfase zitten, ze zitten er dan écht niet lekker bij. Heel somber, heel verward. Eigenlijk zitten ze dan soms nog half in een psychose, omdat ze niets onthouden en geen idee hebben waar ze over praten. Psychose op zich is al erg, maar psychose door drugs, of in combinatie met drugs, is helemaal gevaarlijk.’’

Psychoses ontstaan dus voornamelijk door drugs. Wanneer je drugs gebruikt tijdens een psychose, wordt het alleen maar erger. Er bestaat dus een kans dat K. ook onder invloed was van verdovende middelen tijdens het delict. In de theorie is dit mogelijk, maar uit onderzoek moet dit nog blijken.

Middel 1 Bo Bruinink

Kruisboog in Nederland
In Nederland geldt er een wapenverbod. Dit wil zeggen dat je niet in bezit mag zijn van een wapen én hier ook niet mee mag handelen. Er bestaat wel een wapenvergunning. Deze krijg je niet zomaar, want hier hangen een hele hoop eisen aan vast. 

Een wapenvergunning verschilt wel per wapen. Wapens waarvoor je sowieso een vergunning moet hebben zijn: stiletto’s, werp- en vlindermessen, boksbeugels, pijlen met snijdende delen, vuurwapens, handgranaten en peppersprays. Je zou dus denken dat iemand met psychische problemen en pijlen met snijdende delen in bezit heeft, hoe dan ook fout zit. Echter geldt dat niet voor een kruisboog. Een kruisboog valt onder categorie IV. Dit houdt in dat meerderjarigen wapens uit deze categorie mogen bezitten, zolang er maar op eigen terrein veilig mee geschoten kan worden. Voor een kruisboog heb je dan ook géén vergunning nodig.

Dat Kenzo K. een kruisboog in bezit had is dus geen strafbaar feit, het is juist legaal. Wel heeft K. met de kruisboog in een openbare toegankelijke plaats op de politie geschoten, dit is echter niet toegestaan. Het schieten met pijlen met een stalen punt kan dodelijk zijn wanneer er op korte afstand wordt geschoten. Aangezien K. de situatie voor de politie en omstanders zo gevaarlijk heeft gemaakt, heeft de Dienst Speciale Interventies moeten kiezen voor zelfverdediging en heeft Kenzo K. neergeschoten.

Het vervolg 
Op 10 december 2021 heeft er een pro-formazitting plaatsgevonden, deze zitting heeft nog geen inhoudelijke behandeling. Wanneer dit gaat beginnen is nog niet bekend. Kenzo K. wordt momenteel onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Almere. Dit traject zal nog wel maanden kunnen duren. Wat voor een straf K. krijgt is nog onzeker, omdat het kennelijk gaat om een psychose waar hij zich in verkeerde tijdens deze gruwelijke gebeurtenis. Alle aspecten worden meegenomen tijdens het onderzoek en de zittingen in de rechtszaal. Kenzo K. wil wel volledig meewerken aan het onderzoek, ook als er tbs met dwangverpleging wordt opgelegd. Hij wil niet nog een keer dezelfde fout maken.

Middel 2 Bo Bruinink

About the Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may also like these